LatinicaЋирилицаEnglish

Danilo Bata Stojković

Danilo Bata StojkovicOva poznata srpska legenda pozorišta i filmova, rođena je 11. avgusta 1934.godine u Beogradu. Još kao dete, voleo je da zabavlja porodicu i nakon jednog komplimenta posle izvedene predstave „ Krčma na glavnom drumu“ bio je ohrabren da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je u klasi profesora Josipa Kulundžića igravši u predstavama „ Jelisaveta“ i „ Ćelava pevačica“. Glumio je u mnogim pozorištima, počev od Jugoslovenskog dramskog, preko Ateljea 212 i Zvezdara teatra ali je ubrzo započeo karijeru i na filmu, ulogom u „ Izdajniku“. Najviše je sarađivao sa rediteljem Slobodanom Šijanom ostvarivši uloge u filmovima „ Kako sam sistematski uništen od idiota“, „ Ko to tamo peva“, „ Maratonci trče počasni krug“. Osim Šijana, sarađivao je i sa Goranom Paskaljevićem u filmovima „ Poseban tretman“ (igravši alkoholičara), „ Varljivo leto `68“.
Zahvaljujući piscu Dušanu Kovačeviću koji je određene uloge napisao za Batu Stojkovića, mi danas njega pamtimo, rado gledamo i citiramo određene rečenice iz tih filmova. Film po kojem ga svi pamtimo jeste „ Balkanski špijun“, po scenariju Dušana Kovačevića, koji je ujedno bio i jedan od reditelja zajedno sa Božidarom Nikolićem. Dobro zapamćena rečenica iz tog filma u kojoj glavni lik, Ilija Čvorović, bivši staljinista, paranoista jer svuda vidi špijune, i dan-danas se rado spominje, a ona glasi „ Mene, ako se sete... na Dan Bezbednosti, sete se... ako se ne sete, nikom ništa... to je bila moja dužnost, da radim.“ Danilo Bata Stojkovic


Igrao je i u nekoliko serija kao što su „ Gore dole“, „ Bila jednom jedna zemlja“, „ Zaboravljeni“, „ Grlom u jagode“. Što se tiče uloga ostvarenih u filmovima, pored već napomenutih, treba dodati i „ Sabirni centar“, „ Crni bombarder“, „ Rane“, „ Bure baruta“, „ Podzemlje“, „ Tri karte za Holivud“, „ Poslednji krug u Monci“...

Dobitnik je nagrada kao što su Sterijina nagrada, Oktobarska nagrada Beograda, Srebrna arena, Zlatna arena u Puli, Statueta Joakim Vujić, Dobričinog prstena, Nagrade Pavle Vuisić. Nagrada Zlatnog ćurana mu je dodeljena posthumno.

Danilo Bata StojkovicOd 2010.godine Festival filmskog scenarija koji se održava u Vrnjačkoj Banji nosi njegovo ime kao i njegovi Dani koji se svake godine održavaju od 11.avgusta.
Udruženje dramskih umetnika Srbije je 2007.godine u saradnji sa Poštom izdalo nekoliko serija poštanskih maraka. Na jednoj od njih je i lik Danila Bate Stojkovića.
Iako je bio teško bolestan, uspeo je da odigra dve predstave februara 2002.godine. Jedna od njih je i „ Profesionalac“ Dušana Kovačevića u čijoj ekranizacije je trebalo i da zaigra ali ga je omela smrt. Preminuo je 16. marta 2002.godine. Komemoraciji, koja je bila u Zvezdara teatru, prisustvovale su njegove kolege ( Mira Banjac, Ružica Sokić, Petar Božović, Ljuba Tadić...), ali i akademik Matija Bećković. Saučešće su putem telegrama izjavili i Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica kao i mnogi drugi ljudi. Njegova urna se danas nalazi na Novom groblju.


Danilo Bata Stojkovic